dimecres, 3 d’octubre del 2007

MOCIO DE L’AM D’ESQUERRA REPUBLICANA “LA NACIO CATALANA DIU PROU VOLEM TOTS ELS PAPERS”

MOCIO DE L’AM D’ESQUERRA REPUBLICANA “LA NACIO CATALANA DIU PROU VOLEM TOTS ELS PAPERS”

A la Comissió de la Dignitat se li ha acabat la paciència. Les afirmacions del ministre de Cultura, César Antonio Molina, tant al Congrés de Diputats a finals d'agost com a la premsa el mes de setembre, han acabat de convèncer la Comissió que l'esperat canvi de ritme que s'albirava amb el nou titular respecte al retorn no es produirà. Tant pel que ha dit el ministre com pel que sabem de fonts ministerials, el retorn dels papers no és ni serà una prioritat, doncs el ministeri treballa amb la hipòtesi de completar el procés un cop es pugui inaugurar el nou edifici de l'Archivo salmantí, cosa que presenta un petit problema: "Ni tan sols han comprat l'edifici!.
La Comissió considera que l'aturada del retorn complet és "totalment inacceptable" per diverses raons: perquè suposa incomplir una llei, perquè representa una "manca de sensibilitat democràtica" cap a les víctimes de l'espoliació i les seves famílies, i perquè comporta una "manca de lleialtat" cap al govern català, amb el qual, segons la llei, s'havia d'acordar el trasllat de mutu acord.
És greu i decebedor que ara el ministre digui que això s'ha de fer a poc a poc per no reobrir ferides, quan del que es tracta és de tancar ferides d'una vegada. Ja no és un problema de dretes ni esquerres, ni tan sols una qüestió nacional, es tracta només de fer complir la llei.
L'inventari de la documentació que afecta entitats, partits polítics, sindicats i particulars ja va ser entregat per la Generalitat al ministeri fa un any: "No s'hi val a dir que falta classificar o mirar-ho bé, la feina tècnica està feta". La Comissió, que no ha rebut fins ara cap resposta a les cartes adreçades al ministre, denuncia a més que falten 7 lligalls de la Generalitat que van ser retinguts durant la primera remesa. l'Audiència Nacional va dir que s'havien d'incloure, "i ni tan sols això ha fet el ministeri".
La Comissió organitza un acte el 21 d'octubre al Palau Sant Jordi de Barcelona, començarà a les cinc de la tarda, comptarà amb actuacions de Raimon, Maria del Mar Bonet, Pep Sala i La Banda del Surdo. El conduirà Antoni Bassas i Josep M. Terricabras llegirà el manifest. Durarà unes dues hores. El preu de l'entrada és de 4 euros.

Atès que l’objectiu bàsic del retorn dels documents catalans de l’Arxiu de la Guerra Civil de Salamanca és restituir-los a les persones, partits sindicats i entitats de tota mena que en van ser espoliats el 1939.

El grup municipal de l’AM d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Molins de Rei proposa la següent

MOCIÓ

- Adherir-se al manifest “La nació catalana diu prou, volem tots els paper” que denúncia l’incompliment de la llei del retorn dels papers fet per la Comissió de la Dignitat, persones, partits, sindicats i entitats afectades per l’espoli.

- Demanar al Ministre de Cultura César Antonio Molina Sánchez que immediatament prossegueixi, en cooperació amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el procés d’identificació dels documents i objectes catalans de l’Arxiu de la Guerra Civil requisats a persones i entitats catalanes.

- Que un cop corroborada la identificació, la Comissió Mixta Ministeri de Cultura -Generalitat, en el termini de tres mesos que preveu la Llei, retorni a la Generalitat de Catalunya els documents i objectes arrabassats per la força el 1939, amb la finalitat que aquesta en pugui fer efectiva la restitució als seus legítims propietaris.

- Adherir-se a l’acte convocat per la comissió de la dignitat pel dia 21 d’octubre al Palau Sant Jordi amb el títol “La Nació Catalana diu PROU, volem tots els papers”.

- Comunicar aquesta moció al Ministre de Cultura, el Conseller de Cultura de la Generalitat i la Comissió de la Dignitat.

Victor Puntas i Alvarado
Cap d’Esquerra Republicana-Acord Municipal