dimecres, 3 d’octubre del 2007

Moció per una Catalunya Lliure de Transgènics

MOCIÓ MUNICIPAL PER UNA CATALUNYA LLIURE DE TRANSGÈNICS

Atès que som coneixedors dels riscos que per a la biodiversitat i per a la salut suposen l’alliberament dels Organismes Modificats Genèticament (OMG) al Medi, conscients dels efectes irreversibles i imprevisibles que la contaminació genètica pot produir en els ecosistemes, en defensa de l’aplicació del principi de precaució i de respecte medi ambiental.

Atès que els darrers mesos s’han publicitat diversos estudis de laboratori que alarmen de la toxicitat d’algunes varietats transgèniques .

Atès que en els darrers mesos s’han donat a Catalunya diversos casos de contaminació que impedeixen el dret dels agricultors a practicar una pagesia lliure de transgènics i que qüestionen el dret dels consumidors a escollir una alimentació ecològica i sense OMG s .

Atès que els agricultors han de vetllar per la bona alimentació dels consumidors, essent conscients del producte que sembren, i que han de gaudir d’una autonomia i d’uns recursos econòmics per a poder viure dignament.

Atès els reduïts i demostradament ineficaços sistemes de control, seguiment i avaluació per part de les diferents administracions competents, al respecte de l’alliberament al medi d’ OMG s.

Atès que la legislació espanyola en matèria de Trangènics en la llei 9/2003 per la que s’estableix el règim jurídic de la utilització confinada, alliberament voluntari i comercialització d’ OMG, que transposa entre d’altres normes, la Directiva comunitaria 2001/18/CE, no ha definit Zones Lliures de Transgènics (ZLT) com un instrument possible a l’hora de garantir sistemes productius sense transgènics, ni llibertat d’elecció de consumidors i productors de les regions.

Atès que en la Unió Europea són ja nombroses les localitats, regions i Estats que s’han manifestat en contra dels cultius experimentals i comercials d’ OMG en el seu territori. Al 2006, 78 regions, 86 provincies i 3.400 muncipis ja s’havien declarat lliures de transgènics. Municipis com ara Palencia o Valls. Províncies com Menorca. Regions com la Toscana italiana o Euskadi. I, fins i tot països com Grècia, aposten per un model de petita agricultura sostenible i de qualitat i per la seguretat alimentària.
Atès que Catalunya està entre les regions capdavanteres en nombre de cultius transgènics. I entenent l’erosió que aquests cultius han produït i produiran en el seu patrimoni genètic i cultural, que afecta també a les especies animals.

Atès que, en l’actualitat, gairebé cap pagès ecològic s’atreveix a cultivar panís (blat de moro) ja que és pràcticament impossible evitar la contaminació transgènica.

Atès que, en aquests moments, l’Estat Espanyol és un dels pocs països de la UE que tolera el cultiu de transgènics a escala comercials. I que, per tant, s’expandirà i es generalitzarà el cultiu de transgènics a Catalunya i a l’Estat Espanyol si no es prenen les oportunes mesures de prevenció i adequades a la gravetat dels fets, per part de les autoritats locals, autonòmiques i estatals en el seu àmbit de competències.

Atès que, cap autoritat científica pot invocar a conèixer els efectes dels OMG sobre el medi ambient i la salut dels consumidors a mitjà i llarg termini.

Atès que el nou reglament de producció ecològica de la UE, en el punt relatiu als aliments i pinsos modificats genèticament i el seu etiquetatge, contempla greus excepcions. Els aliments o pinsos que continguin una proporció transgènica menor de 0,9, no caldrà que s’etiquetin com a tals i per tant passaran a considerar-se legalment com a ecològics. A més, s’estableix un període de transició en el qual es tolera la presencia d’ OMG no autoritzats per la UE per sota d’un 0,5% els quals tampoc requereixen etiquetatge. A més, els productes procedents d’animals que han estat alimentats amb OGM tampoc s’etiquetaran. Mesures insegures i que no garanteixen al consumidor l’elecció de productes lliures d’ OMG.

Atès que la coexistència entre conreus transgènics i conreus convencionals i ecològics no és viable, ni real. No s’han trobat barreres efectives pel seu confinament i per evitar la dispersió i transmissió per pol·linització i que, per tant, els cultius a l’aire lliure d’ OMGs són capaços de contaminar les espècies vegetals naturals i fan impossible mantenir llavors lliures de transgènics. Són varis els casos de contaminació transgènica de camps ecològics i de llavors i especies autòctones que a causa de la seva contaminació s’han perdut. Representa doncs un risc de contaminació irreversible pels cultius i pel medi ambient. És deure de l’administració vetllar per la salut pública i evitar l’agressió que els OMG duen a terme sobre el medi.

Atès que la utilització de llavors tradicionals i varietats locals conservades per agricultors i que estan recuperant diferents entitats o associacions de Catalunya, entre ells el banc de llavors d’Esporus, del Centre de Conservació de la Biodiversitat Cultivada de l’associació L’Era, constitueix unes reserves genètiques naturals amenaçades. Es constata, amb el cas de la recent contaminació del blat de moro del queixal, especie autoctona i que ara queda pràcticament desapareguda.

Atès que la propietat intel·lectual de les llavors modificades genèticament pertany a les empreses multinacionals, que les tenen patentades i, en l’actualitat, obliguen als pagesos a comprar-les any darrera any, arribant a litigis entre multinacionals i pagesos, prohibint la ressembra de dites llavors i destruint la sobirania dels pagesos i les comunitats sobre la producció d’aliments i les llavors.

Per tot l’exposat anteriorment, el grup municipal de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) proposa l’adopció dels següents acords:


1) Declara la voluntat de que el seu terme municipal sigui lliure de transgènics. L´Ajuntament farà tot el possible per assolir aquest objectiu mitjançant campanyes de sensibilització i a través de totes les eines de que disposi.

2) Es compromet a promoure en els menjadors escolars del municipi una dieta lliure d’aliments modificats genèticament i provinents de l’agricultura ecològica.

3) S’oposa a l’acceptació de nivells de contaminació inevitable de transgènics, així com a l’etiquetatge dels productes agroalimentaris que no informin de la presència d’ OMG en qualsevol quantitat, no tan sols superior al 0,9%.

4) Demana al Govern de la Generalitat de Catalunya que iniciï els tràmits normatius necessaris per aconseguir que Catalunya es declari lliure de transgènics, en defensa de l’alimentació pròpia, de la petita agricultura tradicional i d’acord amb la normativa europea que ho permet.

5) Sol·licita a la Generalitat i al Estat Espanyol la retirada de la legislació que permet que siguin patentades i privatitzades les plantes i animals, mantinguts i millorats històricament per les pràctiques pageses.

6) Sol·licita a la Generalitat que l’agroecologia i l’agricultura ecològica siguin declarades com a pràctiques d’interès públic i se’n prioritzi el seu desenvolupament.

7) Sol·licita a la Generalitat l’aturada de la investigació pública en cultius transgènics a camp obert, i el recolzament de la investigació agroecològica.

8) Es solidaritza amb el pagès balaguerí, Josep Pàmies, condemnat a una indemnització de 22.000 € per una acció protesta contra els cultius transgènics. Demana l’absolució dels càrrecs que se li imputen en la línia del recurs interposat per la defensa. Demana que es desestimin els recursos interposats per la fiscal i l’acusació particular en la que es demana pena de presó i fins a 50.000 euros.

9) Es compromet a fer arribar per correu certificat aquesta resolució al Conseller d’Agricultura, Acció Rural i Alimentació, al Conseller de Medi Ambient i al jutge competent del cas, a l’Audiència Provincial de LLeida


A Molins de Rei, a 3 d’octubre de 2007

MOCIÓ APROVADA AMB:
- 14 vots favorables corresponents a Iniciativa i Esquerra (7), ERC-AM (3), CiU (3) i la CUP (1)
- 6 abstencions corresponents al PSC-PSOE (6)
El regidor del PPC ha abandonat la sala de plens abans de la moció.