dimecres, 3 d’octubre del 2007

Moció del grup municipal de l’AM d’Esquerra Republicana per a la supressió dels articles del Codi Penal relatius als delictes contra la corona

Moció del grup municipal de l’AM d’Esquerra Republicana per a la supressió dels articles del Codi Penal relatius als delictes contra la corona i els ultratges a Espanya

L'article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans assenyala que tot individu té dret a la llibertat d'opinió i d'expressió; aquest dret inclou el de no ser molestat a causa de les seves opinions, el d'investigar i de rebre informacions i opinions, i el de difondre-les, sense limitació de fronteres, per qualsevol mitjà d'expressió.

Amb aquesta iniciativa pretenem acostar la legislació espanyola a una democràcia avançada i moderna on la ciutadania tingui assegurat el seu ple dret de la llibertat d'expressió i prenent com exemple altres països de llarga tradició democràtica, com Estats Units d'Amèrica, en el qual el seu dret constitucional considera que la crema i altres actes de sacralització de la bandera nord-americana estan protegits, per considerar-los mostres de llibertat d'expressió. Aquest exemple hauria d'imitar-se en l'Estat Espanyol, ja que la tipificació com delictes de la crema de banderes o la sacralització de la imatge del rei i de la seva família, que porta a acusar de delictes contra la corona a aquells que fent ús de la llibertat d'expressió fan tires còmiques sobre la imatge de l'hereu de la corona com va passar aquest estiu amb la portada de la revista ‘El Jueves' o cremen la imatge del rei, com fa uns dies va passar a Girona arran de la visita del Monarca Espanyol.

Creiem que tot això no hauria de figurar en el dret penal. La supressió d’aquests articles del Codi Penal són una mesura d'absoluta radicalitat democràtica perquè la llibertat d'expressió és el dret fonamental de tota persona a expressar idees lliurement, i per tant sense censura, ja que haurien de ser considerades com mostres de la llibertat d'expressió contemplada com dret fonamental en la pròpia Constitució Espanyola.

Per tot això el grup municipal de l’AM d’ERC presenta la següent:

MOCIO

1. Instar al Congrés dels Diputats de Madrid a modificar el redactat actual del Codi Penal derogant els articles 490.3 i 491 relatius als delictes contra la corona i l'article 543, que fa referència als delictes d'ultratge a Espanya.

2. Fer arribar aquest acord als grups parlametaris del Congrés dels Diputats de Madrid.


Víctor Puntas i Alvarado
Cap del grup municipal d’Esquerra Republicana