dimarts, 6 de novembre del 2007

Posicionament de la Candidatura d’Unitat (CUP) respecte a les Ordenances Fiscals i Preus Públics per a l’exercici 2008

Per nosaltres aquest serà el primer debat d’Ordenances Fiscals i Preus Públics. És un tema complex perquè s’ha de tenir en compte diferents aspectes. Per tot això, des de la CUP primeramente volem deixar clara la nostra postura en aquests punts:

1- Els ajuntaments es financien en gran part a través dels Impostos, Taxes i Preus Municipals però a la pràctica només es treu benefici dels Impostos ja que les Taxes i Preus Públics estan marcades segons el preu real del servei.
2- Quan els serveis estan externalitzats l’ajuntament perd la llibertat de poder variar la seva política d’increments perquè està subjecte a una plica de condicions pactada amb l’empresa privada. En molts casos l’empresa privada podrà justificar a la seva manera amb dades poc contrastables increments per sobre de l’IPC. Ens trobem amb què seran els ciutadans qui acabin pagant els beneficis a l’empresa privada.
3- Els ajuntaments tenen un greu problema de finançament local degut a la gran quantitat de serveis que ofereixen i que en molts casos podria ser major però fins al dia d’avui cap govern de l’estat ni de la Generalitat ha solucionat aquest problema i avui en dia depenem de l’otorgament de subvencions, que en molts casos es donen de manera partidista. Des de la CUP emplacem a la resta de grups municipals presents al consistori perquè d’una vegada per totes solucionin aquest problema ja sigui des del govern uns o exercint la seva pressió des de l’oposició els altres.
4- Hi ha bonifacions a certs impostos com l’IBI que no es poden aplicar legalment però si que es poden aplicar mitjançant subvencions. Per tot això s’ha de tenir en compte aquest aspecte a l’hora de debatre el Pressupost Municipal per poder corregir els augments abusius.
5- Any rera any el nivell adquisitiu dels treballadors i treballadores va baixant perquè els preus augmenten per sobre dels salaris. Per tant, creiem que l’ajuntament en cap cas pot contribuir a aquest desequilibri.


Aquests 5 motius creiem des de la CUP que són bàsics i a l’hora d’analitzar globalment els increments dels Impostos, Taxes i Preus Públics creiem que aplicar l’IPC Català del 2,7% és contradictori amb l’intenció de no empitjorar el nivell adquisitiu dels vilatans i vilatanes. En molts convenis laborals no s’aplica aquest IPC Català del 2,7% sinó que s’aplica l’IPC de l’Estat Espanyol, que sempre és inferior. Fins que l’IPC Català no s’apliqui en les revisions salarials de tots els treballadors i treballadores no creim just que si que s’apliqui en els impostos i taxes.

A l’hora d’analitzar més detalladament les diferents taxes, preus públics i impostos ens trobem amb una sèrie d’Estudis de Costos elaborats des de les diferents àrees de l’ajuntament que evidentment nosaltres des de l’oposició no tenim el suficient coneixement tècnic per conèixer a fons si s’adequa a la realitat. De tota manera sempre podrem tenir més confiança, que això no vol dir tota, amb l’ajuntament que no pas amb aquells informes tècnics que depenen d’entitats o empreses privades que justificaran els increments amb interessos si més no més lucratius. Serveis com la zona blava s’incrementen per sobre de l’IPC en alguns trams i segurament amb un servei municipal es podria controlar molt millor aquestes tarifes. També críeme que casos com la Piscina Municipal caldria revisar-ho perquè els estudis de costos no són exactes mai i aplicant una rebaixa en les tarifes per l’ús exclusiu de la piscina en èpoques com l’estiu també pot comportar un augment d’usuaris i usuàries. Això és un només un exemple.

A l’hora d’analitzar altres increments per sobre de l’IPC com és el cas de les parades dels encants, les xurreries i les taxes esportives escolars i de gent gran entre d’altres també ens agradaria que aquest increment fós equiparable al criteri general, ja que a efectes pràctics suposen una petitissima part dels ingressos.

Des de la CUP, com a grup polític de l’oposició, podríem demanar avui una important rebaixa de tots els impostos i seria una postura fàcil i el que alguns anomenarien com a demagògica però no és avui la nostra intenció demanar això. Nosaltres ens abstindrem en la votació tenint en compte que en línies generals l’increment del 2,7% és més alt que l’increment de molts dels salaris dels vilatans i vilatanes. Avui per això no es tanca definitivament aquest debat ja que en el proper ple municipal quan s’estigui debatent el pressupost hem de ser capaços de poder articular una bona política de subvencions per corregir els augments desmesurats d’impostos com el IBI, sobretot en aquells sectors socials més desfavorits. També evidentment ens comprometem des del dia d’avui a fer un seguiment de que els ingressos que representen per l’ajuntament el cobrament dels impostos, taxes i preus públics es gestionen adequadament. Per tot això, la nostra posició serà l’ABSTENCIÓ.