dijous, 8 de maig del 2008

PREC DE LA CANDIDATURA D’UNITAT POPULAR (CUP) SOBRE EL VIATGE DE L’ALCALDE IVAN ARCAS A SINGAPUR

Des del grup municipal de la CUP ens vàrem enterar a través de la revista el Llaç que l’alcalde de Molins de Rei havia participat en unes Jornades d’Estudi del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona que es van realitzar a Singapur entre els dies 27 gener i 31 de gener de 2008.

Aquest viatge, segons ens ha confirmat el mateix alcalde, ha estat pagat amb diners de l’Ajuntament de Molins de Rei. Habitualment quan l’alcalde està de viatge es notifica a través de la intranet municipal la delegació d’alcaldia. A finals de l’any 2007 així es va fer encara que no es va notificar el motiu, encara que després ens vàrem enterar a través del registre que l’alcalde havia viatjat a Paris per participar en un Congrés de Participació Ciutadana. Per setmana santa també es va notificar la delegació d’alcaldia. En el cas del viatge a Singapur això no es va ni notificar. Aquest fet ens fa pensar que s’ha volgut ocultar la informació.

Per tot això des del grup municipal de la CUP volem realitzar els següents precs:

1-Que es notifiqui a partir d’ara a tots els grups municipals tots els viatges que realitzin els membres de l’equip de govern representant al municipi i que siguin pagats amb diners públics. En definitiva es tracta d’actuar amb transparència.

Quant al prec número 1, voldria comentar que tots els viatges que fan els membres de l’equip de govern en qualitat de tals són públics.

2-Que se’ns passi una còpia de totes les factures relacionades amb aquest viatge que hagi pagat l’Ajuntament de Molins de Rei.

Pel que fa al prec número 2, se’ls farà arribar una còpia de les factures relacionades amb aquest viatge, que corresponen als desplaçaments i allotjament.

3-Que se’ns expliqui en què consistien aquestes Jornades d’Estudi i quins temes es van tractar.

I finalment, quant al prec número 3, cal comentar que el Sr. Ivan Arcas i Blanch actua com a membre del Consell Territorial d’Alcaldes del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, juntament amb tota la resta d’alcaldes del cinturó metropolità.

Aquest organisme organitza cada any un viatge d’estudis. Aquestes sortides són reunions de treball que es duen a terme amb els alcaldes metropolitans i els membres de la Comissió Delegada: representants d’universitats, de la Generalitat de Catalunya, i dels sindicats majoritaris; el seu objecte és posar a debat temes d’actualitat i interès per la gestió municipal. En aquesta ocasió es tractava de reflexionar sobre les transformacions socials i les seves implicacions sobre l’espai públic, tot posant l’accent en la governabilitat, l’espai públic i les polítiques locals que hi incideixen. El seminari es titulava “Governar els nous espais: entre el fet local i el global”. Les sessions de treball van tractar els següents temes:

  • Habitatge públic
  • Sistemes de neteja de la ciutat i tractament de residus
  • Aigua: sistema de canalitzacions i racionalització del consum
  • Sistema de transport públic: metro, autobús, regulació del trànsit i peatge urbà
  • Sistema educatiu: escola primària, educació secundària, universitat i formació professional (polítiques proactives d’atracció de talent i formació com a element de cohesió social)
  • Planificació estratègica
  • Estratègies econòmiques de futur: els clústers (quins, per què i com els potencien)

La raó per la qual aquesta trobada es va fer a Singaput és perquè el Pla Estratègic ha desenvolupat una línia de cooperació amb la Casa Àsia, i perquè aquesta ciutat té una gran experiència en temes de planejament estratègic, que desenvolupa a través de l’anomenat Concept Plan i de l’Urban Redevelopment Authority (URA). Es tracta d’una ciutat de magnituts similars a les de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i, entre d’altres coses, ha posat en funcionament uns avançats sistemes de transport públic i de reutilització d’aigües , ha fet una aportació clara per la formació i per la integració dels immigrants, i té una llarga tradició de planificació estratègica, de la qual es deriva actualment la potenciació de clústers al voltant de la biotecnologia, l’electrònica i el turisme, similar als que es planifica actualment en l’àmbit metropolità.

Molins de Rei, a 30 d’abril de 2008